Vasten is een opdracht van Jezus. Maar hoe doe je dat nou praktisch? Wil je mee vasten?  Maar vind je het nog wel een beetje spannend?  Of misschien kun je door gezondheidsproblemen of medicijngebruik niet volledig vasten?  Dan geven we je hier wat tips over hoe je kunt vasten van eten en drinken op een wat “lichtere” manier; "vasten voor beginners", noemen we het maar even ;)

Dit bericht is geplaatst op 25-08-2021

Het gaat niet om wat je wel of niet eet en drinkt
Bedenk dat het niet gaat over wat je wel of niet eet en drinkt. Het gaat erom, dat je minder en/of soberder eet en drinkt. Zo voel je je wellicht wat zwakker en het vraagt discipline om je eraan te houden. 
Dit is een manier om aan God te laten zien dat je het “serieus meent” en helpt je in gebed om je nog meer op Hem te richten.  
 
Een aantal ideeën: 
* Je blijft met vasten wel drinken. Drink alleen water en geen frisdrank, koffie of thee. Of drink bijvoorbeeld alleen water en thee. En daarnaast eet je wat beperkter of niet. 
* Wil je je eten beperken? Eet dan bijvoorbeeld alleen 3 hoofdmaaltijden en geen tussendoortjes. Vermijd zoet en snacks. 
* Je kunt overwegen om bijvoorbeeld de lunch over te slaan. Dan gebruik je 2 maaltijden en geen tussendoortjes. 
* Je kunt ook een “Daniël vasten” bekijken. Dan eet je alleen groenten en fruit, maar geen vlees/vis/brood. 
* Je kunt ook overwegen om bijvoorbeeld alleen te drinken en vloeibaar te eten (soep, smoothies).  
Je ziet het: er zijn verschillende manieren, die niet heel ingewikkeld te organiseren zijn. 
Tijdens de week van vasten en bidden plan je daarnaast extra tijd in voor gebed, aanbidding en Bijbel lezen. Het helpt om naar de gebedsdiensten te komen. 
 

Maak je mooi!

En wist je, dat het de uitdaging is, om het vasten “in het verborgene” te doen? Dit betekent dat je niet tegen iedereen vertelt, dat je vast. Het is tussen jou en God.  
Als je je even wat zwakker voelt, heb je misschien de neiging om in je joggingbroek en ongekamd haar rond te hangen. Maar de Bijbel zegt in Matteüs 6:16-18: 
16. En wanneer u vast, toon dan geen droevig gezicht, zoals de huichelaars. Zij vervormen namelijk hun gezicht, zodat zij door de mensen gezien worden als zij vasten. Voorwaar, Ik zeg u dat zij hun loon al hebben. 
17. Maar u, als u vast, zalf dan uw hoofd en was uw gezicht, 
18. zodat het door de mensen niet gezien wordt als u vast, maar door uw Vader, Die in het verborgene is; en uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden. 

 
Dus laten we dit samen doen, maar ook in het verborgene.  
We zetten deze tijd apart voor onze Almachtige God, van wie we alles mogen verwachten! 

 

NB wil je groeien naar een volledig vasten? Lees dan de vastentips 1 t/m 4 via deze link.