Straks is de vastenweek voorbij. Hoe ga je dan verder? Hoe kun je het vasten blijvend onderdeel laten zijn van je geloofsleven? Max en Marit delen tips.

Dit bericht is geplaatst op 25-08-2021

Hoe eet je na het vasten?

Wellicht heb je de keuze gemaakt tijdens deze bid- en vastweek om 1 of meerdere dagen te vasten.

> Vast je op groente en fruit, start dan aan het eind van de vastenperiode rustig op met eten. Voeg iets lichts toe aan de eerst avondmaaltijd bijvoorbeeld een ei of stukje kip of vis.

> Vast je volledig, 1 of meerdere dagen, start dan op de avond van de laatste dag met een lichte salade of verse soep, bestaande uit hooguit 3 soorten fruit of groenten. Dus bijvoorbeeld een fruitsalade van appel, banaan en mandarijn of een groene salade van wat avocado, tomaat en komkommer. Een verse gebonden soep is ook goed mits je daar geen balletjes of vermicelli aan toe voegt. Eet dan ook nog geen brood.

Weet dat wanneer je je lichaam 1 of meerdere dagen voedsel hebt ontzegt, je smaakpapillen een reset hebben gemaakt en dat dan zelfs een appel voortreffelijk kan smaken? 

 

Je zult merken dat je na 3 dagen volledig vasten een 'ballast' kwijt raakt. De kilo's zitten er bij een gezond eetpatroon ook zo weer aan maar je voelt je ook lichter en hebt meer energie omdat je lichaam de gifstoffen is kwijtgeraakt.

Heb je 1 of meerdere dagen volledig gevast, las dan een aantal dagen (2 tot 4) in waarin je alleen groente en fruit eet. Op die manier went je lichaam weer aan eten en zul je geen last krijgen. Weersta de verleiding om fastfood te gaan eten na een vastenperiode! Dit is echt heel slecht voor je darmen en je zult er ook zeker last van krijgen! 

 

Hoe kun je vasten onderdeel maken van je geloofsleven?

Je kunt zo'n week 2 x per jaar inlassen en wekelijks een dag. Het is een geestelijke discipline. Het is het verloochenen van je eigen ik. Als je jezelf verloochent, geef je Jezus heerschappij over je leven dat biedt je geweldige nieuwe mogelijkheden! 

 

We hopen dat de tips je hebben geholpen en dat je ook ontdekt hebt dat vasten in combinatie met gebed heel krachtig is. Vasten is bijbels gezien juist en geestelijk noodzakelijk. Vasten is geen beproeving maar de sleutel naar een betere kwaliteit van leven. Vasten is een gewoonte die God heeft bedacht om ons dichter bij Hem te brengen, ruimte te scheppen in ons leven voor vervulling met de kracht van de Heilige Geest en onze gezondheid te verbeteren. Het kan ons leven zodanig veranderen dat we meer vrijheid ervaren, dichter bij God gaan leven en ons meer verbonden voelen met onze broeders en zusters.

Jezus geeft zelf aan dat we moeten vasten als Hij zegt: Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo'n somber gezicht als de huichelaars (MatteĆ¼s 6:16). Jezus zegt niet: als jullie vasten, wat impliceert dat we het misschien niet doen, maar Hij zegt wanneer, en gaat er blijkbaar van uit dat we inderdaad vasten.