Vasten is een opdracht van Jezus. Maar hoe doe je dat nou praktisch? De komende weken geven we je tips, zodat je klaar bent voor het vasten tijdens de week van bidden en vasten. Deze week tip 1, over het starten met het overslaan van 1 maaltijd.

Dit bericht is geplaatst op 25-08-2021

Een ontbijt vasten

Sla deze week eens een keer een ontbijt over. Dat doe je als volgt: 
- Je eet de avond ervoor een gewone maaltijd rond 18 uur en eet vervolgens de hele avond niets meer. Je drinkt alleen nog water of (kruiden)thee.

- De volgende dag sla je je ontbijt over en drink je alleen water en (kruiden)thee.

- Vervolgens neem je rond 12.00 uur een lichte lunch die voor de helft bestaat uit fruit en/ of groente. Denk dan aan fruit met wat kwark en nootjes/ zaden of aan een lekkere salade. Een lunch als deze is goed verzadigend en gezond op een lege maag. 
- Weersta de neiging om fastfood te gaan eten of sloten koffie te drinken op een moment als deze!

- Tijdens de momenten die je normaal zou eten, ga je bidden of maak je een gebedswandeling.

Nu heb je al 18 uur gevast! Gaat dit goed, lees dan volgende week tip 2 waarmee je 24 uur kunt gaan vasten. 

 

"Bijwerkingen" en oplossingen

LET OP: gebruik je medicatie? Overleg dan eerst met je arts of deze vorm van vasten verstandig is voor jou.

Wanneer je van plan bent te gaan vasten, doe je er goed aan om dit rustig op te bouwen. Het is handig om dit niet te plannen op een mega drukke dag of sportochtend. Bouw de dagen ervoor je suikerinname en koffie af, dat helpt je lichaam in de 'rust' te komen en voorkomt dat je veel last zult hebben van klachten.

Ontwenningsverschijnselen als het koud hebben, trillen, hoofdpijn, verstopte neus en/ of een witte tong zijn heel normaal. Je lichaam scheidt tijdens het vasten gifstoffen af, dit is een normaal natuurlijk proces waardoor je lichaam gereinigd wordt.

Heb je hier heel veel last van, drink dan vooral warm water/ thee, trek een extra trui aan en/ of ga even rusten.

De hoeveelheid opgehoopte gifstoffen in je lichaam hangt af van je leefstijl. Hoe gezonder die is, hoe minder je hiervan in je lichaam hebt. Je zult merken dat naarmate je regelmatig en vaker vast, je lichaam zichzelf reinigt en de klachten afnemen. Je kunt dan gewoon werken en rustig bewegen of zelfs sporten zonder klachten. Je voelt je fitter en krijgt meer energie.

Prachtig dat God dit heeft ingesteld als krachtig wapen voor een gezonde ziel en lichaam!

 

Ga het gewoon eens doen, want vasten is echt powerful! Lees Jesaja 58 maar vast over de geweldige beloften die God doet wanneer wij vasten! 

Voor vragen en meer praktische informatie kun je terecht bij je connect leider of bij Max & Marit.